Selectieve waarneming

03-01-2013 14:49

Mijn eigen ervaring

Het is vrijdag en we gaan op excursie. Aankomend in het gebied komen we aan op een parkeerterrein. Het is er heel glad door al het ijs/sneeuw/regen. We klimmen een hele hoge trap op en ben al een beetje buiten adem. Eenmaal op de top en we kijken uit op een prachtig uitzicht van het project. De oudheid van het gebied facineert mij en vind het zo bijzonder dat de natuur in Nederland dit nog heeft. De leraar geeft ons als opdracht om rond te lopen in het gebied. Samen met een een paar mede studenten lopen we door het gebied. We lopen de weg uit en plotseling schieten daar reeën voor ons langs. Smane met mijn mede student gaan we op zoek naar sporen van het dier en dat ging makkelijk aangezien er sneeuw ligt. Een stukje verderop staat een hutje dat iemand heeft gemaakt van takken! Wij hebben ook zoiets gedaan met Bushcraft en was leuk om terug te zien! Op richting de auto en de heuvel af. Dat deden we natuurlijk niet lopends, maar glijdend van de heuvel. Dit bracht erg veel lol met ons mee!

 

Mede student

Het gebeid waarin we waren was een recreatie gebied, dit was goed te zien aan hoe het gebied ingericht was, vooral de parkeerplaatsen en de borden. Daarnaast was de grote trap netjes onderhouden. Het was een rustig gebied maar waarin de menselijk hand goed te zien was. De oudheid in dit gebied was ook nog aanwezig, zoals de loopgraven vanuit de 2de wereldoorlog en de berg van klei leem.  Toen we net het gebied in liepen zagen we een valk die aan het jagen was (was dit nou de boomvalk??), meerdere keren ging hij van de boom naar de grond en de lucht in. Toen we boven op de heuvel waren en met een klein groepje vooruit gingen zagen we twee reeën weg rennen.

Wat ook opviel in het gebied dat het rustig was maar dat de grazers die er zouden moeten rond lopen niet te zien waren en ook geen sporen daarvan.

Ook erg leuk was dat we van de heuvel af gingen sleeën, hoewel de grond hobbelig was en er af en toe een struikje op de verkeerde plek stond, was dit echt super om te doen!!

 

Mede student

Na één oogopslag was het al duidelijk dat dit een druk bezocht gebied is. De grootte van de parkeerplaats, de vele bankjes en de informatieborden. Ook is dit het de eerste keer dan we al bij de parkeerplaats meer dan 10 personen hebben gezien. Op andere excursies kwamen we bijna nooit iemand tegen, nu werden we omringd door de nordic walkers. De informatie borden waren duidelijk, met veel plaatjes en zelfs een uitleg hoe het gebied ontstaan was met een duidelijke tekening hierbij.

Na een stukje wandelen in het gebied wordt nog duidelijker dat het een druk bezocht gebied is. Er staan duidelijke borden hoe er om gegaan moet worden met de loslopende dieren. Ook is er een goed onderhouden trap naar boven de berg op. En ook hier staan overal weer bankjes. De dag dat wij de het gebied bezochten lag er overal sneeuw. Tijdens de wandeling zagen we veel sporen van dieren. Van een konijn een voetspoor in de sneeuw. Poep van een rund en aan de begrazing van sommige planten werd duidelijk dat er ook reeën in het gebied voorkomen. Dit hadden we ook al gezien op het informatie bord en tijdens de wandeling werd dit nog eens bevestigd door twee reeën voor ons op het pad te zien.

Voor mij was het een hele leerzame wandeling, veel bezig geweest met wat zie ik? En wat kan ik hier dus van afleiden. Bijvoorbeeld er stond een boom met heel veel takken, alle kanten op. Frank vroeg mij, wat kun je hier nu aan zien. Ik dacht deze is niet gekapt. Maar het bleek dat deze boom vroeger altijd alleen heeft gestaan en daarom zoveel uitlopende takken had. Ook stonden er veel  hulsten. Als deze plant ergens groeit betekend dit dat de bodem oud en ongeroerd is. Vond ik ook een erg leuk weetje. Verder hebben we ook nog loopgraven gezien uit de tweede wereldoorlog. Heel bijzonder want als niemand dat had verteld had ik gedacht dat het een slootje was.

Een leerzame excursie in een bijzonder gebied. Aan de ene kant zijn er nog hele oude kenmerken van het gebied zichtbaar maar aan de andere kant is het volledig aangepast aan recreatie. Heel bijzonder om te zien dat dit allebei te vinden is in het zelfde gebied.