Blog

Van glijden in de oudheid

03-01-2013 15:07

Het is vrijdag en we gaan op excursie. Aankomend in het gebied komen we aan op een parkeerterrein. Het is er heel glad door al het ijs/sneeuw/regen. We klimmen een hele hoge trap op en ben al een beetje buiten adem. Eenmaal op de top en we kijken uit op een prachtig uitzicht van het project. De oudheid van het gebied facineert mij en vind het zo bijzonder dat de natuur in Nederland dit nog heeft. De leraar geeft ons als opdracht om rond te lopen in het gebied. Samen met een een paar mede studenten lopen we door het gebied. We lopen de weg uit en plotseling schieten daar reeën voor ons langs. Smane met mijn mede student gaan we op zoek naar sporen van het dier en dat ging makkelijk aangezien er sneeuw ligt. Een stukje verderop staat een hutje dat iemand heeft gemaakt van takken! Wij hebben ook zoiets gedaan met Bushcraft en was leuk om terug te zien! Op richting de auto en de heuvel af. Dat deden we natuurlijk niet lopends, maar glijdend van de heuvel. Dit bracht erg veel lol met ons mee!

Excursie door de mist heen

08-12-2012 21:32

Op 30 december 2012 hebben we een excursie naar een natuurgebied. Dit natuurgebied is weer heel anders, alleen al door de prachtige mist die er is. Een mysterieus gevoel krijg ik hierbij. Dat vind ik best bijzonder. We lopen vrij veel en leren over de beekjes. Welke gegraven zijn en welke van nature zijn. Dit is leuk om te zien en het water is ook zo helder! Lopend door het bos en zien zeldzame planten en prachtige vogels. Eigenlijk zeggen de foto's meer dan mijn woorden, dus laat ik het bij deze foto's.

Stagedag naar Borkum

08-12-2012 21:12

Op 28 november 2012 ben ik samen met mijn stagebegeleider naar Borkum geweest. We zijn er om onderzoek te doen voor een nieuw educatie programma voor de excursie van basisscholen en voortgezet onderwijs. Op naar Borkum denk ik, terwijl ik in de trein richting Groningen zit. Eenmaal op stage aangekomen gaan wij om 9:00 uur weg, omdat we dachten dat we de boot moesten halen om 10:15 uur. De boot bleek pas te vertrekken om 12:00 uur, dus dat werd even wachten. Eenmaal op de boot en mijn avontuurtje gaat beginnen. Op de boot bespreken we de dag door. Na de bespreking gaan we naar het dek, heerlijk de frisse zeelucht en de wind! De zon schijnt mooi en belooft een mooie dag te worden. Eenmaal aangekomen op de haven in Borkum moeten we met het treintje richting het centrum, alleen rijdt de trein niet en gaan met de bus. In het centrum zijn we aangekomen en gaan nu richting de nieuwe vuurtoren. Rondom de vuurtoren is een mooi groot grasveld en gaan de activiteiten bespreken die hier komen op het gebied van de walvis. Borkum staat bekent op zijn walvissenjacht. Vroeger leefden de Borkummers van de walvisjacht. Ze gingen samen met de Nederlanders richting het hoge noorden en gingen daar jagen. Gelukkig doet Borkum dat nu niet meer. De activiteiten zijn rond en gaan door naar het tweede onderdeel, de speurtocht. We lopen de route die de leerlingen ook gaan lopen en bedenken nieuwe vragen en bespreken wat wel en niet kan blijven. Het is heel leuk en leer veel. Nu tijd voor een broodje braadworst, typisch duits! We gaan weer verder en staan bij een hek van walviskaken! Dit ziet er gaaf uit en is zo bijzonder en heel oud! De speurrtocht en nieuwe route is besproken en we zien de zon al wat onder gaan. Tijd voor een lekker kop thee met taart! We kijken alles nog een keer door en zijn tevreden over het resultaat, alleen nog de presentatie voor de directeur volgende week. Na onze 2 koppen thee lopen we richting het strand en maken een wandeling. In de verte zien we zeehonden! Ook vinden we veel schelpen en mijn stagebegeleider vertelt mij leuke weetje over de dieren en hoe de leerlingen hier mee omgaan. Echt leuk! En dan.. zo mooi, de golven slaan op de zee en wij staan op een pier. We lopen terug en gaan een stuk verkennen van Borkum. Nu is het tijd om te gaan eten en daarna terug naar de bus en die brengt ons naar de haven van Borkum. De boot staat gereed en varen terug naar de Eemshaven! Een leuke dag, alleen jammer dat veel dicht was door het seizoen. Een super leuke ervaring is dit zeg!

Excursie door de jaren heen mbt de ijstijd

08-12-2012 20:48

Op 23 november 2012 zijn we op excursie geweest. Een prachtig gebied waar ik veel geleerd heb over fauna en flora. Eenmaal in het natuurgebied gingen we niet lopen over de paadjes, maar dwars door het natuurgebied heen. We zijn nog geen 2 minuten in het gebied en zien aan de rechter kant koniks paarden in een grote groep. Ze staan tussen de bomen en zien er prachtig uit! Langs de bomen en lopend over de krakende bladeren volgen we onze tocht. En ja hoor, geen minuut later en zien in de verte damherten tussen de bomen staan en een groep rent over het open gebied heen. Een stuk verder op zien we grote zwarte machtige dieren staan, zo spectaculair om tussen de kudde te staan, waar een kalfje bij staat. Ze houden ons goed in de gaten en ik hou hun goed in de gaten, juist omdat ze zo mooi staan. We lopen terug over het open gebied heen door het bos. Het loopt ietsje stijl en dan staan we opeens op een stuwdam. We lopen samen de stuwdam af en staan in een dal. De leraar vertelt ons dat hier ooit een gletsjer was die het grond aan de kant duwde. Zo zijn de stuwdammen ontstaan. Ik sta in een soort greppel wat een gletsjer heeft gemaakt, zo bijzonder en gaaf! Gewoon, dat er resten over zijn in Nederland van de ijstijd. We doen een bodemonderzoek en de grondboor laat ons duidelijk zijn dat we niet door het grind heen komt, wat komt uit de ijstijd. We lopen terug naar het busje en ga hier weg met een bijzondere ervaring. De Nederlandse natuur is mooi, vooral als je de leuke weetjes weet over het gebied!

Excursie veengronden

18-11-2012 12:14

Op 16 november 2012 ben ik samen met mijn mede-studenten van Natuur&Communicatie naar natuurgebied 'De Blauwe Hel' in Veenendal geweest. Dit gebied bestaat uit veengronden. Lopend door het gebied heen ben ik heel blij dat ik een goede 'waterdichte' schoenen aan heb. Het is er drassig en zie veel riet en mossen. De docent vertelt over het gebied en dan worden mijn ogen een stukje groter. We lopen op planten die door de tijd door elkaar heen zijn gegroeit en zijn gestorven en daaronder is water en daaronder grond. We doen een onderzoekje en kijken hoe de bodem is opgebouwd. We lopen een stukje verop en de bodem beweegt. We staan op 20 cm diep plantaardige begroeide planten! We lopen verder en ik ga springen op de bodem en het lijkt wel een aardebeving.. de grond schut heen en weer en lijkt alsof ik surf op de bodem. Heel bijzonder! Na afloop van de excursie ben ik onderweg in de trein naar het hoge noorden. Ik lees het stuk van de veengronden en snap het stukken beter. Het is belangrijk om het in de praktijk te zien. Het is een leerzame excursie geweest!

De Bushcraft week!

18-11-2012 11:27

Op 5 november 2012 gingen we vanuit de Stoas Hogeschool Bushcraften in de kennisweken! Overleven in de natuur en technieken leren. Van maandag t/m vrijdag gingen we dat ontdekken.Het is maandagochtend en ik pak mijn laatste spullen bij elkaar en doe ze in de kofferbak van mijn auto. De spullen van Levi en Sander volgen al gauw achter mij en rijden richting het station Ede-Wageningen om Klaas op te halen. Op naar Eibergen! Het is 1 uur en 20 minuten rijden en komen aan op het terrein De Voshaar. Andere Natuur&Communicatie studenten zijn er al en zijn bezig om de tent op te zetten. We pakken onze spullen en ik zet met de rest mijn 6 persoons tent op. Dat was al een klus opzich. De groep is compleet en lopen naar ons kamp toe. We gaan vuur maken, maar zonder lucifer of aanstekers. Met verschillende natuurlijke materialen gaan we via een strijker vuur maken. Samen met Anne gaan we vuur maken en dat is 3 keer gelukt! Daarnaast hebben we nog veel hout moeten verzamelen voor het vuur en dat was me toch tillen. De avond kregen we via de catering stampot en hebben we lekker opgegeten. Bij het kampvuur maken we bekers, spatels en andere kunstwerken van hout door middel van een mes en vuur. Het is toch heel gezellig bij het kampvuur en we gaan toch naar de supermarkt en halen lekker eten met een lekker drankje erbij. Bij de kampvuur is het lekker warm, maar wanneer ik even bij het kampvuur weg ben, verneem ik de kou goed! We maken het kampvuur uit en gaan slapen in de tent. In mijn (zomer)slaapzak met een deken over lig ik op een dun matje en bevries van de kou, omdat het -2 GRADEN IS!!! Ik heb het zo koud, dat mijn lichaam het niet meer warm krijgt en kan niet stoppen met bibberen. Anne kon ook niet slapen van de kou en toen heb ik voorgesteld op naar de auto te gaan.. verwarming aan en op tempertuur komen, wat hou ik van mijn auto en ach, we moesten overleven! Dus hebben we geslapen in de auto.

Na een slechte nacht hebben geslapen, wordt iedereen wakker. Er staat ontbijt klaar. Na een goed ontbijt gaan we verder met de activiteiten. We krijgen een rondleiding door het gebied heen. We gaan veel activiteiten doen, waaronder kompas lezen. We kregen een kaart, kompas en een gradenmeter en gingen op pad. Via getallen gaan we de locaties opzoeken en was echt super leuk. Hier zijn we een hele dag mee bezig geweest. De dag erna gaan we knopen leren leggen. Dit is niet zo mijn ding, omdat ik na de tweede handeling de eerste alweer was vergeten. Met de knooptechnieken gaan we constructies bouwen en ik heb samen met Thijs en Klaas een boomwortel uit de grond getrokken dmv de knooptechnieken en beugels. En nu komt het, we gaan vissen! Zelf hebben we hengels gemaakt en wordt tijd dat we ze gebruiken. Op de oever gaat het niet goed en mijn touw brak steeds, waardoor ik niet goed kan vissen. Ik krijg een nieuwe vishengel van de intructeur en ga samen met Daniella in de Canadese kano. Varend over het meertje richting het riet, 3 meter ervoor. Ik weet dat daar de meeste kans is. Met Powervoer aan mijn hengel zit ik geconcentreerd te kijken naar mijn dobber. En de dobber gaat 3 keer onder, maar net te laat. Opnieuw gaat de dobber onder en denk: het zou wel heel gaaf zijn als ik een vis vang.. maar als ik er 1 heb, wat moet ik dan doen??? En ja hoor.. 1  minuut later gaat mijn dobber onder en trek aan de hengel en vang een rietvoorntje!! Super blij met mijn vangst, maar paniek! Moet de vis terug in het water of gaat de vis boven het vuur hangen? De vis ging met behulp van Klaas en Thijs het water in. Terug varend naar de kant gaan we vis eten. Boven het kampvuur hangen de vissen. Ik ben zelf niet echt een vis eter, maar heb toch de helft opgegeten en is best lekker. Een andere activiteit wat we hebben gedaan zijn vallen zetten. Dit deden we door middel van verschillende technieken en we hebben sporen gezocht. Beide zijn leuk om te doen en leerzaam. En dan komen we bij de kip slachten, wat ik heel spannend vind. We lopen met de eigenaar mee en hij heeft al een kip gevangen. Ik geef toe, een groot woord thuis: mocht ik de kans hebben, wil ik het wel doen.. dat zei ik thuis. Eenmaal toen de kip wordt gedood, krijg ik wel een heel klein hartje. Met tegenzin ben ik blijven staan tot op het eind. Toen ben ik in tranen weggelopen en waarom?.. Geen idee, ik denk dat het lag aan mezelf, weinig ervaring met de dood. Even zitten in de auto om bij te komen.. ach een grote mond, maar een heel klein hartje! De laatste nacht hebben we echt buiten geslapen, kijkend tussen de bomen door richting de sterrenhemel. Maar ik vond het doodeng, aangezien ik een spinnenfobie heb! Maar lekker geslapen, zeker weten!

Vrijdag ochtend gaan we het kamp opruimen en de tent en tassen gaan in de auto. We evalueren de week en kijken er heel positief naar terug. Ik heb nog nooit zoveel gedeeld met de spinnen en veel ervaringen opgedaan. Daarnaast heb ik veel gehad aan mijn warme poolmuts, lekker warm wanneer je buiten bezig bent. Na de evaluatie zijn we met z'n allen in het centrum van Eibergen. Lekker bij de bakkerij Bart broodjes gegeten en lekkere dingen. En dan terug naar Ede-Wageningen om Klaas af te zetten en daarna samen met Levi en Sander door naar Ede. Wat is het dan fijn om thuis te zijn en lekker te douchen! En daarna in het weekend maar eerst een winterslaap gehouden... zzzz...zzzzz....zzzzzzz... heerlijk geslapen!!!

De nacht van de nacht

18-11-2012 11:13

Op 27 oktober 2012 ben ik op zaterdagavond naar 'de nacht van de nacht' geweest in natuurgebied Reiderwolder in Winschoten. De nacht van de nacht is een jaarlijkse traditie in Winschoten wat gaat over een huwelijksnacht en is vandaag de 8e editie. Verzamelt op een parkeerterrein lopen we in een groep van 130 mensen naar het natuurgebied toe. Er wordt een toespraak gehouden om op deze nacht stil te staan wat het kunstlicht doet met de natuur en de dieren. Een nacht hoort donker te zijn, maar door de stad wordt het steeds lichter in de nacht. We worden opgedeeld in groepjes van 15 personen en maken een wandeltocht door het natuurgebied. Het licht van de krachtige maan laat ons het pad zien waar we moeten lopen. Langs het pad staan we stil bij een vuurkorf. Er wordt vertelt over de sterren, over geluiden, over vuur en de dood. Terwijl wij verder lopen staan we stil. Kijkend naar een drumlin, een kuil dat is overgebleven uit de ijstijd en dat dient nu als een plaats om geliefden te herdenken. We lopen naar een uitkijktoren en ik ga de toren beklimmen. Ik kijk op een prachtig uitzicht van het landschap, terwijl het licht van de maan prachtig schijnt tussen de wolkjes. Ineens hoor ik een hoop lawaai. Een groep gansen vliegen ons voorbij richting het zuiden. Op naar de laatste locatie, een theater in de open lucht. Er wordt een toneelstuk opgevoerd over licht en donker door middel van een dans. Na de uitvoering loop ik terug naar de auto en sta er meer bij stil wat licht kan doen met een donker landschap. Geen licht is puurder van dan de maan of zon, dat is wel duidelijk!

Paddestoelen Excursie

16-10-2012 10:58

Op zondag 21 oktober 2012 ben ik samen met mijn moeder op paddestoelen excursie geweest. In de ochtend om 10:00 uur moeten we ons verzamelen bij de Ennemaborgh in Midwolda. De groep is compleet, van jong tot oud lopen we in een groep van 15 personen het Midwolderbos in. We houden onze ogen open en kijken rond in de grassen en op de boomstammen. Al gauw roept iemand en gaan er allemaal naar toe. We lopen naar de plek toe en zien de paddestoel 'Elfenbankje'. Met mijn loepje bestuur ik de structuur van de paddestoel. Ondertussen komen we vele soorten paddestoelen tegen. Dan valt een bijzondere paddestoel op, de 'Melkzwam'. De begeleider houdt de paddestoel op de kop en drukt tegen de sporen aan van de paddestoel. Plots komt er allemaal melk uit de sporen. Een stukje verder op komen we een lange dode boomstam tegen die in de lengte ligt en de boomstam is begroeit met mossen en paddestoelen. Daarop groeide een hele kleine paddestoel die je nauwelijks ziet. Ik leg de paddestoel op mijn hand en lijkt doorzichtig met een witte glans. Maar dan zien we roze bolletjes op de boomstam. Het is de paddestoel 'De roze Billetjes Zwam'. Om de naam moeten we allemaal lachen. Een stuk verder op komen we een prachtige paddestoel tegen, 'De Regenboogrussula'. Een prachtige paars glans over de paddestoel die lederachig aan voelt. Na nog een stuk lopen in het bos ben ik samen met mijn moeder weer richting de auto gelopen om naar huis te gaan. Dit was een leervolle excursie en heel leuk. Zonder de groep en begeleiders hadden we nooit zoveel soorten gevonden en gezien. Ik gok ongeveer 20 soorten. Na veel foto's gemaakt te hebben en folders van ClubOldambsterGroen kijken wij terug op een zeer informatieve ochtend.